TNS Gallup har dristet seg til å spå trendene helt frem til og med 2020, altså fire og et halvt år frem i tid.

Ta en rask titt på statistikken nedenfor. Den viser oppslutningen til de største medieplattformene i Norge siden 1961, slik TNS Gallup har målt den.

Ingen kan naturligvis vite noe om fremtiden, spesielt ikke på mediesektoren slik den teknologiske utviklingen nå raser fremover. Men om noen skal ha en kvalifisert gjetning bør det være nettopp TNS, basert på deres omfattende bransjeinnsikt og erfaring.

Medieframskriving

Glasskule: Mediefremskrivning til 2020 (TNS Gallup)

Det mest underkommuniserte i tallene er kanskje at radio som medieplattform har holdt seg oppsiktsvekkende stabilt de siste årene. Dette er velkjent for radiobransjen, men kanskje overraskende for utenforstående.

Men direkte oppsiktsvekkende må det være for mange å se at TNS mener dette vil fortsette, bare med en mindre dipp under digitaliseringen i 2017/18.

Årsakene til spådommen er forholdsvis enkle:

  • Folk er glad i radio. Plattformen er en betydelig del av folks liv.
  • Radio er et sekundærmedium som ikke i samme grad som andre medier påvirkes av distrupsjon og annen tidsbruk.
  • Digitaliseringen gir plass til flere kanaler som opprettholder det totale radiokonsumet og radios konkurransekraft.

Det er tilsynelatende én oppsiktsvekkende ting til: Utviklingen til TV og radio krysser hverandre i omtrent 2020. Sagt med andre ord: Radio er større enn tradisjonell TV og Norges tredje største medieplattform etter 2020, i følge TNS.

Om denne utviklingen slår til vil radio være større enn dagens måte å se på TV. Bruken av TV vil i alvorlig grad flytte seg fra sendeskjema til brukervalgt streaming. Folk vil se mer levende bilder enn før, men på en annen måte og hos andre aktører.

Om ikke podcasting, musikk-tjenester eller noe annet som ikke er funnet opp ennå skulle få en dramatisk større vekst fremover enn tidligere, vil ikke det samme skje med radio som med TV, og radio vil i stor grad forbli en linjær plattform med høy oppslutning.

Alt dette selvfølgelig bare om TNS Gallups titt i krystallkulen er riktig.

Jeg skriver forøvrig mine tanker om podcastings mulighet til økt oppslutning i innlegget Mythbuster: Podcasting er mindre enn du tror.

Hva mener du?

 

Les mer/kilder:

http://www.tns-gallup.no/tns-innsikt/folg-feiringen-av-interbuss-20-ar-live-pa-nettet