Amerikansk radiobransje ødelegges av svært tøff konkurranse, uvirkelig stor gjeld og er langt unna forbildet det en gang var for kommersielle radioaktører verden over.

Den største aktøren, iHeartMedia, har alene over 20 milliarder dollar (!) i gjeld og har ikke tjent penger siden 2007, da selskapet het Clear Channel. De årlige underskuddene har vært på mellom 220 millioner og fire milliarder dollar, mye på grunn av enorme rentekostnader, ifølge Bloomberg. Bare i 2015 rant det ut ytterligere 738 millioner dollar.

Selskapet er USAs største radioaktør med over 850 radiostasjoner, deriblant gamle storheter som Z100 i New York og KiisFM i Los Angeles. Den nest største aktøren, Cumulus, sliter også med enorm gjeld og står i fare for konkurs. Fremtiden til storaktøren CBS Radio er ikke lysere.

Den enorme gjelden er ikke problemet alene, selv om iHeartMedia har større gjeld enn hele industriens årlige inntekter i USA.

Ta en titt på markedsandelene i de største byene. Skyttergravskrigen står om desimaler og har gjort det lenge. Resultatet av gigantisk gjeld og den ekstremt kraftige konkurransen er frykt for å feile, ensretting av produktene og stadig mindre ressurser. De fleste stasjonene har én DJ på jobb store deler av døgnet, og stadig flere sendinger er syndikert. Jeg besøkte for noen år siden Lite FM i New York, og kan ikke beskrive det som noe annet enn et slags bøttekott med platespiller. Dette er New Yorks største radiostasjon.

US lyttertall
Markedsandeler i de største amerikanske radiomarkedene (Radio Intelligence)

De fleste storbyer i verden har adskillig sunnere radiomarkeder enn dette og de fleste europeiske land har i tillegg statlige kringkastere som gir et større mangfold, tross hard konkurranse.

En restrukturering vil tvinge seg frem. iHeartMedias kreditorer har gått til søksmål mot selskapet, i et forsøk på å endre ledelsen eller tvinge frem konkurs eller oppstykking og delsalg.

En provoserende faktor er iHeartMedias toppsjef, Bob Pittman. En karismatisk leder som gir høye lønninger og arrangerer ekstravagante kjendisfester og enorme musikkfestivaler fra selskapets fancy lokaler på Manhattan.

bob-pittman-ceo-clear-channel-communications-6
Bob Pittman

 

P4 hadde for øvrig nylig en delegasjon på konferansen World Wide Radio Summit i Los Angeles. Konferansen dekker, tross navnet, i hovedsak den amerikanske radiobransjen. Rapportene hjem var preget av ord som gubbevelde, mismot, gammeldags, vanskelig å rekruttere osv.

Sentrale kommentatorer, som Fred Jacobs, sier nå at europeisk radiobransje for lengst har forbigått den amerikanske.

 

Les mer/kilder: